Ny teknologi lurar tanden å vokse

En av de mest spennende områdene innen tannbehandling i dag er behandlinger som stimulerer regenerering av tapte orale vev som ben, tannkjøtt og tenner.

Det er nå tilgjengelige materialer for tannleger som betraktes som gjennombruddspraksis i hvordan tannleger behandler tenner. Dette gjelder i en slik grad at en tann som tidligere ble ansett håpløs, nå kan behandles for å reversere skader som gjør at den varer lenger. En teknikk som du kan lese mer om på rommen tannlege.
Dessverre kan disse behandlingsbegrepene ikke lagre alle tennene, men har spektakulære resultater når forholdene er gunstige.

Menneskelige tenner består av tre harde vev; emalje, dentin og sementum. En tannrot er for det meste laget av dentin dekket med et belegg av sementum. Mellom sementum og bein er et tynt lag kalt periodontal ligament som virker som en støtdemper. Så når du biter, beveger tennene dine så lett inn og ut av kjevebenet.

Bone er tapt fra en tann på grunn av mange forskjellige sykdomsprosesser. En vanlig måte at benet går tapt er ned til tyggegummi sykdom. Gumsykdom gjør til slutt tennene løs og faller ut. Det pleide å være trodde at gjenfødning av bein rundt tennene var umulig på grunn av at det ikke var mulig å få periodontal ligamentet regrow.

Men nå er det spesialdesignede geler som inneholder emaljematriksproteiner (EMPs) som lurer kroppen på å danne nytt bein, sementum og vedleggsfibrene. Gelens hemmelige våpen er EMPene som tas fra å utvikle tenner hos griser. Så uvanlig som det høres, er gelene kompatible med menneskekroppen og ikke forårsaker allergiske reaksjoner.

Når tennene først dannes, blir disse proteinene naturlig utsatt til rotflaten som skaper miljøet slik at tennene kan feste seg på beinet. Den samme prosessen replikeres når disse EMP-gelene blir plassert på voksne tenner som har mistet bein på grunn av en sykdom. Gelene stimulerer beinceller til å vokse og stopper cellene som spiser bein.

Tannlegen vurderer hver tann individuelt for å se om det ville være gunstig for disse beinvekstbehandlinger. En rekke behandlinger som bruker EMP-geler, både kirurgisk og ikke-kirurgisk, kan føre til at bein vokser. Dette betyr at løse tenner kan stramme og tannkjøttresesjonen kan reverseres.

Så hvis du lider av tannkjøttsykdom, kan det være verdt å sjekke for å se om noen av tennene nå kan bli lagret.