Fremtidens tannlege – en robot?

Leste du rapportene som gjorde dentalindustrien rundt om i verden sitte opp og legge merke til: I Kina fullførte en robottandist den første implantatoperasjonen – uten noen menneskelig inngrep. Medisinsk stab var tilstede, men de overvåket bare robotens aktiviteter. Hva betyr dette for fremtiden: Vil maskiner behandle pasienter snart?

Robot tannlege reagerer på pasientbevegelser
Under tilsyn av ekspertoperatører satte robottandistene selv to implantater i munnen til en pasient. Den en-timers prosedyren fant sted i en dental praksis i den kinesiske provinsen Shaanxi. Den antatte roboten er rapportert å ha evne til å reagere på bevegelser av pasienter og kan derfor tilpasse sin posisjon etter behov.

Fire års utvikling
Ifølge sirkulerende medierapporter tok utviklingen av roboten fire år. Tannlegen robot prosjektet ble drevet av to hovedfaktorer: mangelen på tannleger og den høye etterspørselen etter implantater i Kina. Tilsynelatende har 400 millioner mennesker i dette landet behov for tannimplantater.

Titta in videon her

Prosjekt i USA
Amerikanske økonom Shoshana Zuboff sa en gang at «alt som kan automatiseres, blir automatisert.» Det er derfor ikke overraskende å finne at sammenlignbare ventures pågår i andre deler av verden. For eksempel har et prosjekt i USA et lignende mål: For noen måneder siden mottok en robot som den i Kina FDA (Food and Drug Administration) godkjenning. Den amerikanske tannlegeroboten skiller seg fra sin kinesiske «kollega» ved at den først vil tjene i en hjelpekapasitet. Maskinen er utformet for å forkorte kirurgiske prosedyrer og øke presisjonen. Videre vil roboten sørge for at øvelsene som brukes er riktig justert og kontrollert. Dette vil eliminere behovet for boremaler i fremtiden.

Tannleger er uunnværlige
Gir denne tilnærmingen en levedyktig løsning for pasienter i regioner der tannlegerne er knappe? Kan eller burde maskiner erstatte ferdigheter og kompetanse hos tannleger? Hvordan reagerer pasienter på robottentusiaster? Er alt som er teknisk mulig også ønskelig? Torsten Meyer-Elmenhorst, en tannlege ved Ivoclar Vivadent AG, er ikke opptatt av denne utviklingen: «Roboter er bare i stand til å gjøre hva mennesker lærer dem. De vil utføre høyt presisjonsarbeidstrinn i henhold til spesifikke datasett. Likevel vil slike systemer alltid spille en assisterende rolle. I fremtiden vil kunnskapen om kvalifiserte tannleger – og derfor menneskelige spesialister – forbli uunnværlig for å bestemme indikasjoner og i beslutningsprosesser.